Kesälomakalenteri

No voi herttinen sentään, eikö sitä edes kesäloman ajaksi voisi heittää kalenteria menemään?

Hyvä, jos voi, mutta sitten on näitä tyyppejä, jotka eivät oikeastaan osaa lomailla, jos sitä ei erikseen kalenterissa lue. Toinen ihmistyyppi, jolle luulen kesälomakalenterista olevan hyötyä, on lapsiperheelliset.

Kalenteri on avuksi, sillä pitäähän sitä loma-aikaakin jotenkin pystyä hahmottamaan. Varsinkin lapselle, jolla ei pysy monta monikerroksista asiaa yhtä aikaa mielessä (eikä aikuistenkaan ole ihan pakko tämän vuoksi pinnistellä), visuaalinen esitys vaikkapa jääkaapin ovessa on apu hahmottamiselle. Tai voihan se kesälomakalenteri olla vaikka älypuhelimessa perheen kesken jaettu sähköinen kalenteri.

Mitä kesälomakalenterissa sitten voisi olla? Esimerkiksi harrastukset, kotityöt, puutarhanhoitorupeamat, grillijuhlat, sukulaisvierailut, vanhempien työssäkäynnit ja kotonaolot sekä lomamatkat. Milloin on perheen yhteistä aikaa, ruoka-ajat, kotiintuloajat, milloin on ihan omaa aikaa, ja milloin on ylisuorittajan ”pakkolomaa”. Joutenolo on edellytys palautumiselle ja luovalle ajattelulle. Sininen hetki riippumatossa on siis oman hyvinvoinnin edistämistä ja itsestä huolehtimista, ei laiskottelua!

Kun kalenteri laaditaan yhdessä, menemisistä ja tulemisista keskustellaan yhdessä, kun jokainen osallistuu, se tulee mielekkääksi ja omaksi. Osallistumisen kokemus on tärkeä ja voimaannuttava – tulen kuulluksi ja tarpeeni tulevat huomioiduiksi. Lisäksi kalenterista näkee, missä joku on, ilman että tarvitsee huolestua ja huolehtia. Vanhemmuuttaan ja rakkauttaan lähimpiinsä voi varmasti osoittaa muutenkin kuin jatkuvasti puhelimella pommittamalla ja paikkatietoja ja aikatauluja kyselemällä. Kyttäämättä jättämisellä voi antaa vastuuta yhdessä sovittujen asioiden ja aikataulujen noudattamisesta ja osoittaa luottamusta. Sovitusti toimimisesta voi sitten hyvillä mielin kiittää.

Ihmisen perustarpeisiin kuuluvat perusturvallisuus, yhteenkuuluvuus, itsenäisyys, arvostus, kohtuulliset rajat ja itsensä toteuttaminen. Nämä mielessä pitäen voi suunnitella tasapainoista kesälomaa itselleen ja perheelleen, ja kirjata se näkyvään muotoon kesälomakalenteriksi.

***

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s