Liikennevalopääinsinööri

Liikennesääntöjä tulee noudattaa, seuraamusten uhalla. (Pelti)poliisi valvoo! Liikennesääntöjä on noudatettava, vaikka niissä ei näyttäisi olevan järjen häivää. Omaa harkintaa ei saa käyttää. Siispä seison ja odotan punaisissa valoissa ja odotan kaikki autot ja sitten odotan nekin autot, jotka eivät ole tulossakaan. Vai odotanko? Pyöräillessä pysähdyn valoristeykseen, nousen satulasta, painan valojen anomisnappulaa ja odotan koko rotaation läpi vuoroani. Vai odotanko?

Ääliömäiset liikennesäännöt, kuten kaiken pysäyttävät punaiset liikennevalot, ovat esimerkkejä ulkoisista motivaattoreista. Ei välttämättä toimi kovin hyvin.

Ehkä siis punaisissa valoissa näen punaista, muistan likennevalosuunnittelijaa kitkerillä nimityksillä ja hipsin yli, vaikka ei saisi.

Sen sijaan sisäinen motivaatio, oma halu, tahto, innostus, ilo ja palo johonkin, kantaa paremmin.

Mikä olisi sisäinen motivaattori liikennevaloissa turhaan odotteluun? Oma hyvinvointi? Se, että ei ärsyynny ja lennätä verenpainettaan taivaan tuuliin? Tieto siitä, että tekee moraalisesti ja lainkuuliaisesti oikein, kun odottaa?

Ihaillen tiedostan itseäni, kun olen edistynyt tyyneydessä siihen pisteeseen, että vailla huolen häivääkään havainnoin sadepisaroita, autojen heinäkuista nastarengastusastetta, kännykkään puhuvia kuskeja, vilkuttomia kaistanvaihtaji?, Liikennevalojen ajastusta, epäsynkroniaa, viivesekunteja, piipitystä ja lopulta punaisen vaihtumista vihreäksi? Hyväksyn sen, mitä en voi muuttaa?

Olenkohan sitten enää tahtotilassa tai muussa kyvyssä ottaa askeltakaan?

Kolmas tapa on palkita itsensä onnistumisesta. Otan liikennevalot haasteena: jokaisesta odotetusta punaisesta saa suklaapalan. (Järkevämpää on tietysti palkita itsensä jollakin terveellisellä, ja mieluummin elämyksellä kuin ruoalla tai tavaralla.)

Neljäs tapa on tunnistaa, tunnustaa ja ilmaista tunteensa. Ainakin minä kuulen itseni, haluni ja tarpeeni, vaikka kukaan muu ei. Kadunlaidassa tunneilmaisun keinovalikoima on rajallinen, mutta ehkä hiljaa mielessä kiroilu auttaa. Kiukkuenergiaakin saa käyttää, kun se ei vahingoita itseä eikä muita!

Joka tapauksessa minä lähden siitä, että ne ******** valot vois ajastaa järkevästi! Tunnistimet on keksitty ja vapaata vihreää voi käyttää! Huutomerkki!

***

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s