Kuuletko omia ajatuksiasi? Vai kaikuvatko ajatuksesi koronaeristeistä liikaakin?
Tuttujen seinien sisällä on turvallista, mutta myös niin kovin tuttua. Samat innokkeet, tylsäkkeet ja ärsykkeet, samat automaattiset reaktiot, ajatukset ja askeleet. Pitäisikö asialle tehdä jotain?
Aivan lähimpiä lukuunottamatta ihmiset voivat olla nyt fyysisesti kovin kaukana. Lähelle tullaan vain äänenä ja kuvana. Yhdessä voi olla ja mennä vain hyvin rajallisesti. Onnistuuko omien ajatusten tuulettaminen nyt? Missä tilassa ja tilanteessa sinä voit purkaa huolesi, turhautumisesi, pelkosi ja väsymisesi? Mistä ja keneltä saat tukea ja kannustusta? Kuka kuuntelee sinua?
Tai kenties tarvitset lisää sosiaalisia kontakteja muihin ihmisiin. Haluatko kenties auttaa lähimmäistä, jolla on nyt vaikeaa rajoitusten vuoksi? Tai ottaisitko yhteyttä lapsuudenystävään, josta et ole kuullut pitkään aikaan?
Vai tuntuuko oma rauha ja hiljaisuus helliviltä, saatko vihdoin tilaa omille sisimmille ajatuksillesi ja omien tarpeidesi kuuntelemiselle? Puhkeaako luovuutesi kukkaan? Oletko löytänyt oman vahvuutesi ja onnenlähteesi? Tuntuuko nololta tai hävettävältä tunnustaa, että tämä tilanne oikeastaan sopii sinulle melko hyvin? – Miksi pitäisi?!
Vai onko kotona liikaa huollettavia, haluajia ja tarvitsijoita, jäätkö sinä unohduksiin tarpeinesi?
Huoltosuhteiden tasapainottaminen on nyt, poikkeustilanteessa, varmasti erilaista ja ehkä vaikeaakin. Silti siihen kannattaa panostaa. Vain jos itse jaksat ja pääsi pysyy kasassa, voit antaa huolenpitoa ja hoivaa toisille. Missä voit koota ajatuksesi ja rakentaa elämää eteenpäin?
Mitään yhtä oikeaa kaikille sopivaa vastausta ei ole
Koska jokainen olemme omia uniikkeja, rikkaita ja rakkaita itsejämme ja tilanteemme ovat erilaisia.
Bloggaa, bujoile, kirjoita päiväkirjaa, keskustele vaitiolovelvollisen kanssa (vink vink); ota kuvia, tee videoita, tanssi, liiku, kokkaa, lue, harrasta ihan mitä vaan. Jollakin tavalla tämä tilanne on käsiteltävä, pureksittava. Muutos on täällä, halusimmepa sitä tai emme. Muutos on, kuitenkin, myös mahdollisuus. Kun on muutoksen uhan käsitellyt, pääsee kiinni sen mahdollisuuksiin. Nyt voi tehdä toisin, aloittaa alusta tai tuunata paremmaksi.
Kun kädet liikkuvat, mielikin liikkuu.
Itseään voi liikuttaa sisällä esim. Oulun Taiji-seuran Aki Korhosen vetämillä qigong-harjoituksissa, jos tuo väritön pölyinen räntää vihmova luonto ikkunan takana ei houkuta. Ilmaisia, lauantaisin klo 10.00, toukokuun loppuun asti. Linkki FB:ssa. Lempeää liikuntaa ja energian virtaa. Tekee hyvää!
Muutoksen käsitteleminen auttaa näkemään muutoksen myös suhteessa muuttumattomana, tuttuna pysyneeseen. Kaikki ei ole muuttunut, monta asiaa on ennallaan. Lapset leikkivät pihalla, työtään välttelevät kunnossapitäjät riitelevät urakkarajoista, parveketupakoijat mietiskelevät lempipaikoillaan, aurinko nousee ja laskee kuten aina ennenkin.
Sekin on hyvä huomata, että muutoksen ja uusien välineiden ja toimintatapojen äärellä on nyt moni muukin. Harjoitella saa, ei kaikki voi olla heti täydellistä eikä mennä niinkuin Strömsössä. Apua saa kun sitä pyytää. Kuuntele ja tule kuulluksi.
Pidetään huolta toisistamme.
***