Elokuu

Vielä on kesää jäljellä! Elokuu on kuitenkin kypsymisen aikaa. Millainen sinun kesäsi sato on? Mistä herkuista voit nauttia, itse, perheessä, töissä, harrastuksissa, ystävien kanssa? Ota sato talteen, säilö muistoina ja nauti purkin pohjaan saakka.

Onko vielä raakaa? Helli satoasi hyvän mielen auringossa, ja odota; korjaa talteen ja kääri lämpimään ennen pakkasia. Kyllä siitä vielä hyvä tulee.

Vai kävikö niin, että kaatosade pehmitti marjat ja pellot? Kuivuiko helteisiin, paloiko karrelle? Mitä voit vielä pelastaa, vai aloitatko alusta uusien siementen kanssa?

Jäikö marjat happamiksi? Oletko kade jonkun toisen saavutuksille? Ei kannata. ”Kateus pysyy vaikka turhautuminen menisi ohi, loukkaus sovitettaisiin, kilpailija poistuisi tai vääryys oikaistaisiin.
Kateus on surua vailla olemisesta, kipua, joka käännetään toisten kannettavaksi.”
Älä sure sitä, ettet saanut enemmän. Iloitse siitä, mitä sait.

Ahkeroit ja kypsyi, mutta muille ei kelpaa? ”Jos ei kelepaa, olokoot iliman.” – Vanhan kansan viisautta. Nauti sinä, kukaan ei voi tehdä sitä puolestasi.

Olisihan sitä, tuolla, metsässä, hankalaa, märkää, punkkeja ja hirvimiehiä… Onko sadonkorjuu liian työlästä? Etkö tohdi yksin? Kenet pyydät kaveriksi? Ei kannata jättää tilaisuutta hyödyntämättä. Tämä kesä tulee vain kerran.

Kypsyttääkö erilainen kesä? Hirvittääkö tuleva syksy vielä lisää? Lakoonnuttiko korona viljan, huolella vaalitut ideat ja suunnitelmat? Liika huoliminen sairastuttaa, eikä menneiden märehtiminen auta, paitsi jos on lehmä.

Elämä on muutosta ja aaltoja. Joskus kuumia sellaisia, joskus kylmiä suihkuja niskaan. Paistetta ja pilviä. Ravitse itseäsi, pysähdy ja nauti. Tankkaa kesän nautintoja talvea varten. Talvella kypsyy lumihiutaleiden kauneus.

”Mä tunnen kaikki tuoksut ja luonnon loiston nään.
Voi leikitellä mielikseen,
voi ottaa, jättää paikoilleen
tai olla niin kuin luonnostaan
ja maata vaan.”

– Tove Jansson, Muumipeikon laulu

Hyvää Tove Janssonin päivää 9.8.!

***

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s